Historien om STI FOR ØYE

Ideen ble unnfanget i 2001, etter at jeg hver morgen gjennom år fulgte barn fra Fossnes gjennom skogen til bussen som skulle frakte dem til Steinerskolen på Nøtterøy. Da hadde jeg hildringsstunden på tilbakeveien, på stien i tidlige morgener med god tid, fred og ro. Jeg oppdaget lauvtrærne og trollheggen, nøt de meterlange teppene med hvitveis og feltene med blåveis, plukket gullet i skogen, kantarellene, til frokost og ble oppmerksom på den enorme variasjonen av fuglesang og lyder. Lyden av ospetrær i vinden, lukten av den knallgrønne mosen etter regnvær. Jeg observerte andre som gikk på stien og tenkte: hvordan skal jeg få gjort dem oppmerksom på alt det fantastiske i denne helt vanlige vestfoldskogen. Svaret var KUNST. Kunst som spiller på lag med naturen, fra kunstnere som ser og værer skogen for så å spille sammen med naturen i sitt uttrykk. Kunsten som tilpasser seg naturen, ikke omvendt.

En prosjektgruppe ble dannet av entusiastiske og kunnskapsrike personer. Det var viktig med kunstnerflertall. Første møte besto av å finne frem til 20 kunstnere fra hele verden som vi kunne invitere hit opp. Vi prioriterte mangfold og bruk av bestandige materialer. 20 kunstnere kom til seminar: så, luktet, følte og lyttet, dro hjem igjen. Skisseforslag ble tilsendt og fra det materialet valgte vi oss 12 arbeider. Disse 12 har fulgt oss og pr. idag står 10 av dem langs stien og to er under arbeid.

De som tidligst trodde på prosjektet, var Norske Kunsthåndverkere og KORO. Utsmykkingsfondet delte for første gang ut midler til utendørsutsmykking og STI FOR ØYE var ett av 5 prosjekter som ble tildelt midler. Vestfold Fylke, Fossnes A/S, Stokke Kommune og Norsk Kulturråd, Sparebankstiftelsen Dnb og Gjensidigefondet har vært positive til prosjektet, og gitt solid pengestøtte. Vi har også fått Spillemidler til å anlegge den fysiske delen av stien. Den er blitt gjort gangbar og kjørbar for barnevogner, rullestolbrukere og seniorer.

Vår stedlige dikter Harald Sverdrup og den store Fossnes entusiasten og stuntpoeten Triztan Vindtorn får hver sin LYDSTRÅLE hvor de to poeters dikt, lest opp av dem selv, kommer fra trekronene, satt igang av sensorer som fanger opp publikums ankomst. Diktene vil variere etter årstidene.

POESIOASEN skal bli poetenes oase, store som små, profesjonelle og ordelskere ,- et amfi som utsmykkes i glass og et scenerom utformet av arkitektfirma HELEN & HARD. Publikum møter poesien med vestfoldskogen som scenograf.

SALAMANDERDAMMEN er gravd ut i form som et lindeblad og skapt en lysning i skogen ved trefelling rundt et gammelt grustak .Vi har fått et lite tjern og et fantastisk vannspeil. Nå skal området slippe til en kunstner som kan forsterke området enda mer. Naturen, stien og kunsten er nå belyst og stien kan brukes hele året og hele døgnet rundt.

Vi ønsker dere alle velkommen!

Grethe-Iversen003
Direktør og kurator
Grethe Meyer Iversen og Zolweii
E-post: post@stiforoye.no
Tlf: 97179198
Facebook.com/StiForOye

.