Finn frosken
”Kyss meg sa frosken og så på prinsessen, og i det den en vakre prinsessen løftet frosken opp i hånden og kysset den ble den, som ved et trylleslag, forvandlet til en ung kjekk prins …”
Hvem kjenner vel ikke eventyret om prinsessen som kysser frosken som så forvandler seg til en ung, vakker prins? Gjennom folkeeventyrene, og muntlig
overlevering, har historien solide røtter i eventyrtradisjoner.
Vi plasserer og fastfester 31 frosker (bronse) i naturlig størrelse forskjellige steder langs STI FOR ØYE. Noen plasseres synlig på og noen ved. Andre gjemmes mere bort, og blir derfor vanskeligere å oppdage. Viktig er den visuelle opplevelsen og gleden ved å ”finne” en frosk. Man opplever nærheten, naturen, stedet og kunsten mere intenst. Barn og voksne utfordres, sammen, til å gå på oppdagelsesferd.
Vi tror at FINN FROSKEN vil skape både glede og en ny type felles opplevelser for voksne og barn i alle aldre. Finn, se, ta på og klapp, men ikke ta med.
Trykk på bildet for å forstørre
Her kan du se alle froskene
Trykk på bildet for å forstørre, og se bildetekst. Vi begynner bakfra, på nr. 31. Det vil si at dere går opp til froskedammen, der møter dere denne og tar til høyre.
Ode til Buttsnutefrosken
Når det blir litt varme i været om våren samler hundrevis av frosker og padder seg i Salamander-dammen på STI FOR ØYET og holder “bryllup”. Hele dammen “koker”. Froskene kommer gjerne tilbake til dammen de har vokst opp i for å parre seg. Hannen klamrer seg til ryggen av hunnen og befrukter eggene som hun legger på grunt vann. Froskene blir en stund i nærheten av klasene for å passe på dem. Når eggene klekkes blir de til rumpetroll.
Buttsnutefrosk, eller Rana Temporaria, er den vanligste froskearten i Norge. Fargen forandrer seg etter temperaturen. Den kan være brun, rødbrun eller gråbrun med mørke tegninger. En voksen frosk er fra 7-10 cm lang og kan bli opptil 11 år. Om den ikke blir spist, da. Frosken lever av insekter, edderkopper og meitemark. Når frosken er under vann kommer det oksygen rett gjennom huden. Derfor må den alltid passe på å være fuktig. Noen frosker graver seg ned i mudderet i dammen og går i dvale gjennom vinteren.
Kunstnere som ble invitert til prosjektet:
Lise Schønberg
Anne Berit Nedland
Susanne Hjorth Joneid
Ketil Olav Sand
Ketil Bodvin